Hoe zorg ik voor balans

exercise female fitness foot
Foto door Tirachard Kumtanom op Pexels.com

Regelmatig krijg ik de vraag: een eigen onderneming, 3 kids en over een paar maanden een verhuizing. Hoe doe je dit? Hoe houd je alle ballen in de lucht? Ik heb hier de afgelopen jaren ook erg mee gestoeid. En nog steeds ben ik op zoek naar de ideale balans.

Hieronder een aantal dingen die voor mij op dit moment goed werken.

Lekker buiten sporten

Twee keer per week sport ik in het park bij Mom in Balance op zaterdagochtend en woensdagavond. Wat ik er heel fijn aan vind is dat het buiten is! Van te voren kan ik er tegen op zien want: koud, moe, donker ’s avonds. Zodra ik de deur achter me dicht trek voelt het goed en ben ik blij dat ik weer ga. Verder is het bij ons in het park vlakbij dus ik hoef niet de hele stad door om er te komen. En het is met alleen maar vrouwen wat het heel gezellig maakt. Bovendien staat het elke week in de agenda en is het voor iedereen helder dat mama er dan even niet is! Kortom een ideaal oplaad moment voor mezelf om er daarna weer tegen aan te kunnen.

Flexibel werken

Ik werk vanuit huis en kan mijn tijd helemaal zelf indelen. Hoewel dit voor heel veel mensen natuurlijk niet zomaar te regelen is en ik jaren ook min of meer aan vaste werktijden zat, is het voor ons gezin op dit moment de beste beslissing ever. Soms werk ik avonds nog wat mails weg. En op de dagen dat de kinderen naar school en de opvang zijn plan ik afspraken. As ik geen afspraken heb ben ik flexibel om bijvoorbeeld dingen voor het nieuwe huis te regelen, een klusjesman binnen te laten of nog een kado voor die verjaardag te regelen. Dit scheelt ons als gezin een hoop stress en wat een verschil met een paar jaar geleden.

Pannenkoeken testen

Met het gezin leuke dingen doen en tradities bedenken. Zo gaan wij regelmatig met z’n vijven naar de bouw van ons nieuwe huis in Ede kijken. Inmiddels hebben we een traditie dat we daarna altijd pannenkoeken eten in de buurt van het nieuwe huis. En aangezien er nogal wat pannenkoekenhuizen in de buurt zitten proberen we steeds een ander uit. Inmiddels hebben we al een favoriet. En dat is weer iets leuks om naar uit te kijken en te wennen aan onze nieuwe woonomgeving.

De ander verrassen

Met Maarten heb ik maandelijks een avond dat we iets leuks doen met elkaar waarbij we om de beurt de ander verrassen. Zo hebben we op een avond de Dom beklommen, gaan we naar een theatervoorstelling of we lekker uit eten. We hebben een fijne oppas en daardoor lukt het ook om dit maandelijks te plannen. Verder hebben we een gezamenlijke digitale agenda die we allebei goed bijhouden. Wat een uitkomst is dit en hierdoor kunnen we heel goed dingen afstemmen.

Nooit meer boodschappenstress

Op zondagavond maak ik voor 7 dagen een planning voor de recepten die we die week eten. Ik bestel de boodschappen meteen online! Wat een uitvinding! En wat hou ik daardoor een tijd over voor andere leuke dingen. Als ik dan toch eens in de supermarkt kom, is het opeens weer leuk. Hoewel het me op zondagavond wel wat tijd kost, scheelt het me de rest van de week een hoop tijd aan boodschappen doen en gepieker over wat we zullen eten. Bovendien koop ik geen onnodige dingen en we eten daardoor een stuk gezonder en bewuster.

Elk seizoen en jaar zorgt er voor dat je weer opnieuw de balans moet opzoeken. Elke verandering in je werk, gezin of andere bezigheden zorgen weer op een ander gebied dat je de balans moet terugvinden. Hoe zorg jij dat je in balans blijft?