Maak je geen zorgen als je werk niet je passie is

Heel vaak zie je in tijdschriften de kop voorbij komen: ‘Van je passie je beroep maken’. Of ’10 tips om je passie te vinden’ en ‘vind je passie en je hoeft nooit meer te werken’.

Ik krijg een altijd een beetje jeuk van het woord “passie”. Het lijkt iets wat maar voor een select groepje is weggelegd en je eerst een passie moet hebben en dan pas gelukkig kan worden. Maar wat als je je passie nooit gevonden hebt? Moet je je dan ongelukkig voelen?

Ik luisterde onlangs een podcast van Ben Tiggelaar en hij interviewde Theo Compernolle. Neuropsychiater Theo Compernolle is een internationaal wetenschapper, schrijver en spreker op het vlak van stress in de werkcontext. Hij schreef onder andere de bestseller Stress, vriend en vijand. Samengevat zei hij: maak je geen zorgen als je werk je passie niet is. Je hoeft je niet je hele leven ongelukkig te voelen omdat je je passie nog niet gevonden hebt. Hoe kun je weten of iets je passie is als je het nog nooit gedaan hebt? Sommigen denken dat je van je passie je werk moet maken. Maar het is eigenlijk andersom: maak van je beroep je passie. Door langdurige tijd iets te doen en uit proberen wat je leuk vind ga je ontdekken waar je een tevreden gevoel bij ervaart. Theo Compernolle pleitte voor een milde vorm van passie.

Een geruststellende gedachte vind je niet? Het vinden van je passie is dus ook gewoon experimenteren, leren, uitproberen wat je leuk vind, fouten maken, verkeerde keuzes maken, een nieuwe weg inslaan en soms weer opnieuw beginnen.

Geen zorgen dus als je werk niet je passie is en maak van je loopbaan een mooie ontdekkingstocht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s