Blog: 3 februari 2021

Ben jij gelukkig in je werk?

Herken jij ook dat je graag dingen anders wilt zoals een ander huis, een nieuwe baan, meer sporten, een opleiding beginnen? Dat je al jaren hetzelfde voornemen hebt en het niet van de grond komt?

Ik heb dat ook en zelfs zo erg dat ik letterlijk jaren ergens tegenaan kan hikken en het toch niet doe. Jarenlang werkte ik in een leuke baan bij een organisatie met een mooie missie, had leuke collega’s, was mezelf volop aan het ontwikkelen en deed het werk met veel plezier. Sommige dingen waren minder leuk waren maar ik had vooral veel plezier.

Tijd voor iets anders

Tot ik 5 jaar geleden mijn tweede kindje kreeg en een half jaar volledig ouderschapsverlof had. Mijn hoofd kwam tot rust en ik ging reflecteren op mijn baan. Vind ik het nog leuk? Kan ik mij nog ontwikkelen? Krijg ik er nog energie van? Iets in mij zei: het is tijd voor iets anders.

En toen sloeg de angst toe om een andere baan te zoeken: wie zit er op mij te wachten? Ik heb niet genoeg ervaring, niet zakelijk genoeg, te weinig banen, wat zouden anderen ervan vinden? Allemaal stemmetjes in mijn hoofd. Ik hoopte stiekem misschien wel dat mijn werkgever tegen mij zou zeggen dat ik een andere baan moest zoeken. Wat nooit gebeurde natuurlijk. Mijn drukke leven ging verder met twee kindjes, ik had nog steeds die leuke collega’s en kreeg nog steeds waardering. Maar de energie lekte langzaam weg en ik begon slechter te slapen.

Ik lag bijna elke nacht 2 uur wakker en vroeg mij af hoe dat nou kwam. Ik had geen zorgen om werk, mijn kinderen deden het goed, ik was redelijk tevreden. Door het drukke leven dat ik leidde, dreef ik verder weg van mijn gevoel en van wat ik eigenlijk wilde.

Tot ik met een coach ging praten en erachter kwam dat ik mijn gevoel aan het onderdrukken was. Ik ging onderzoeken waar het vandaag kwam en welke patronen ik ontwikkeld had. Met haar hulp en inzicht heb ik uiteindelijk wel de stap gezet en ben op zoek gegaan naar wat mij op werkgebied gelukkig maakt. Ik heb een loopbaanswitch gemaakt en ben loopbaancoach geworden. Sinds die tijd luister ik meer naar mijn gevoel en onderzoek waar ik energie van krijg. Dat is overigens nog steeds niet altijd makkelijk maar voor mij betekent dat bewust stilstaan, luisteren naar mijn gevoel en actie ondernemen.

Wat kun jij doen om stappen te zetten in je loopbaan?

  • Neem de tijd om te reflecteren en luister naar je intuïtie. Neem regelmatig tijd voor een wandeling of fietstocht. En luister naar wat er dan in je opkomt en schrijf het op.
  • Wacht niet met actie ondernemen. Schakel hulp in van anderen, oriënteer je op die ene opleiding, bel de persoon op in je organisatie die je kan helpen.
  • Ga met iemand praten die je vertrouwt. Als dat je werkgever is, ga met hem/haar praten. Als dat je beste vriendin is, bel haar op. Als dat een coach is, zoek iemand die bij je past.
  • Een hele mooie oefening die ik gebruik ik mijn coaching: Neem een leeg vel papier en schrijf alles wat er in je opkomt als je denkt aan jouw ideale werksituatie. In het ontwerp beschrijf je alles wat voor jou belangrijk is in je baan: je dromen, talenten, passies, wensen en verlangens. Niets is onmogelijk en laat je niet tegenhouden door gebrek aan opleiding, tijd en geld. Schrijf alle gedachtes en hersenspinsel op. Maak gebruik van de volgende hulpvragen: Waar werk je? Ben je in loondienst of ondernemer? Hoe ziet je dag eruit? Met welke onderwerpen houd je je bezig? Welke talenten gebruik je? Waar geniet je van? Voor welke uitdagingen kom je te staan? Werk je buiten of binnen? Volg je een opleiding? Alleen of in een team? Hoeveel uur werk je? Hoeveel verdien je?

Merk jij dat je energie weg-ebt en je blijft piekeren over wat je wilt op werkgebied? Voel je je onzeker over het zoeken naar een andere baan en weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Neem gerust contact met me op via info@willemiekepronk.com om te kijken of loopbaancoaching iets voor je is.